Stadsboerderij Brandevoort

Het idee

De stadsboerderij komt in Brainport Smart District, de Wijk van de Toekomst. Brainport Smart District wordt onderdeel van Brandevoort. Deze wijk komt ten noorden van de spoorlijn Helmond-Eindhoven.
De stadsboerderij moet het groene hart worden van Brandevoort van waaruit allerlei projecten ontstaan voor en door wijkbewoners. Hierbij valt te denken aan het realiseren van groene daken in jouw straat, samen met de kinderen uit de straat insectenkasten plaatsen, met jouw buren gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen of het klimaatbestendig maken van je tuin.
Daarnaast is het een fysieke ontmoetingsplek met onder andere een kinderboerderij, een buurttuin, een ontmoetingsplek met goede horeca en een educatief centrum. Buurtgenoten ontmoeten elkaar. Ze drinken er een heerlijke kop koffie, doen mee aan een workshop, bezoeken met de klas de schooltuin of nemen een kijkje bij de beesten op de dierenweide. 
 
De stadsboerderij is een sociale werkplaats waar dagbesteding is, waar stagiaires ervaring opdoen, waar vrijwiligers graag komen en waar herintreders weer meedoen op de arbeidsmarkt. We werken samen met zorgverleners om bewoners die kampen met burn-out klachten, depressie of andere lichamelijke- of geestelijke gezondheidsproblemen te helpen. 
We verbouwen er groente, fruit en bloemen. Deels voor het plezier van bewoners, scholen & vrijwilligers en deels voor de verkoop.

 

De stadsboerderij is dé inspiratie- en verbindingsplek voor bewoners op het gebied van circulair wonen. We zijn het adviesorgaan voor alle bewoners van Brandevoort. Vanuit hier wordt de klimaattransitie voor het ‘oude’ Brandevoort in gang gezet, we adviseren bewoners en nemen ze mee op ‘klimaatavontuur’ om zich bewuster te maken van de uitdaging waarvoor we als samenleving staan. Nieuwe bewoners kunnen ook op deze plek samenkomen om te werken aan plannen, wensen af te stemmen en alvast te ‘proeven’ aan hun toekomstige woonplek.