Buurttuin Brandevoort

Buurttuin Brandevoort is een gezamenlijke moestuin. De tuin is verdeeld in verschillende vakken. In deze vakken telen tuinierders uit de wijk; groente, fruit, kruiden en bloemen.

In de tuin werken de tuinierders, volgens biologische principes, onder begeleiding van professionals op het gebied van moestuinieren en kruiden.

Locatie Buurttuin: Markesingel, Helmond (naast het Carolus College en Bootcamp Brandevoort).

In 2022 verhuist de Buurttuin naar een nieuwe locatie:
Diepenbroek 8, Helmond. Dit is 300m van de huidige locatie.

Ontstaan

Het idee voor Buurttuin Brandevoort is in september 2013 ontstaan, als project om stadslandbouw te realiseren in de wijk Brandevoort te Helmond. De initiatiefnemers zijn drie bewoners uit de wijk Brandevoort; Wendie Linders, Henk van Kesteren en Christ Tielemans.

Na de voorbereidingen in de winter is de tuin in april 2014 gestart.

Op zondag 22 juni heeft de Helmondse wethouder Mw. Margreet de Leeuw-Jongejans Buurttuin Brandevoort officieel geopend. Het opstarten van Buurttuin Brandevoort is mogelijk gemaakt door vele sponsors. De gemeente Helmond stelde de grond ter beschikking en de Wijkraad Brandevoort zorgde voor een startsubsidie.

Activiteiten

Door het jaar heen organiseren de vrijwilligers verschillende activiteiten in en om Buurttuin Brandevoort, om mensen uit de wijk samen te brengen. Voorbeelden hiervan zijn open dagen, markten en workshops. Kijk op onze kalender voor actuele activiteiten.

Het wandelpad en de zitplaatsen in de tuin werken uitnodigend voor bewoners uit de wijk om elkaar in de tuin te ontmoeten.

Buurttuin Brandevoort wil alle kinderen van de basisscholen in Brandevoort de mogelijkheid bieden om te leren over planten en moestuinieren volgens biologische principes. Hiervoor worden er activiteiten georganiseerd in samenwerking met de scholen, zoals bijvoorbeeld rondleidingen.

Voor het  Carolus Borromeus College, de middelbare school in de wijk, is het mogelijk dat de leerlingen hun maatschappelijke stage bij  Buurtuin Brandevoort doorlopen.

Tuinierders gezocht!

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste tuinierders, zowel beginnende als ervaren mensen, om samen er voor te zorgen dat de tuin open kan blijven voor de buurt en alle geïnteresseerden.

De tuinierders werken op donderdag en zaterdag van 09.30 tot 12.30 uur. Tijdens deze werkmomenten worden alle voorkomende werkzaamheden verdeeld onder de aanwezige tuinierders. Ieder werkt naar eigen tijdsindeling en kunnen. Voorkomende werkzaamheden zijn bijvoorbeeld onkruid wieden, bemesten, zaaien en oogsten.

Voor het aanmelden als tuinierder of voor vragen kunt u contact opnemen via info@buurttuinbrandevoort.nl

Werkgroep Buurttuin

De organisatie van de buurttuin bestaat uit een werkgroep en een groep vrijwilligers. De werkgroep bestaat uit:

Marjolein
Lara
Yvonne
Hester
Iris

Partners van de Buurttuin

Buurttuin Brandevoort is mede mogelijk gemaakt met hulp van vele ondernemingen;

De gemeente Helmond heeft grond ter beschikking gesteld en de Wijkraad Brandevoort heeft voor een startsubsidie gezorgd.

Daarnaast ontvangen wij materialen en diensten van Du Pré groenprojecten, Tuincentrum Peter van Gennip, Gamma, Biologisch tuinbouwbedrijf De Braok, Brandevoortse Hoeve, Oranjefonds, Jumbo Brandevoort, Villa Vesper, Boutique4more en Wocom. De werkgroep is hier heel blij mee en wil graag nu en in de toekomst blijven samenwerken met bovengenoemde partners en donateurs.

Kinderboek Knolletje in de Buurttuin

Hieronder staat het begin van het kinderboek “Knolletje in de Buurttuin”, geschreven voor Buurttuin Brandevoort. Het zal kinderen enthousiast maken om ook in de tuin te komen kijken, net als Knolletje. De tuin is vrij toegankelijk, maar niet voor konijnen, dus zorg er wel voor dat je het hek dicht doet! Tot ziens in Buurttuin Brandevoort.

Het boek is te koop voor 4 euro bij Villa Vesper of via Buurttuin Brandevoort (info@buurttuinbrandevoort.nl)

Ken je Knolletje al?

Knolletje is een klein nieuwsgierig konijntje dat vlakbij de Buurttuin van Brandevoort woont. Op een regenachtige lentedag hoort Knolletje mensen praten in de tuin. Hij kijkt op uit zijn holletje. Als hij bij het hek gaat kijken, ziet hij dat er weer gewerkt wordt in de groentetuin.