Beste lezer,

dit is de eerste blog van Stichting Stadslandbouw Brandevoort, over het spannende avontuur van het plan voor Stadsboerderij Brandevoort: een multifunctioneel centrum voor een sociale én circulaire wijk. Voortaan willen we regelmatig in zo’n blog delen waarmee we bezig zijn om iedereen goed op de hoogte te houden. Met ook soms een persoonlijke noot: wat maken we als initiatiefnemers en betrokken wijkgenoten mee in dit proces? Voel je vrij om te reageren of contact met ons op te nemen, naar aanleiding van deze blog.

Dat is wat BSD van ons vraagt maar ook wat we zelf willen; iets duurzaams en innovatiefs neerzetten met waarde voor de wijk en Helmond voor de toekomst.


De eerste blog van bestuurslid Ralf Fleuren (op de foto met het paarse shirt).

Wie ben je en waarom ben je aan de slag gegaan met het initiatief van de Stadsboerderij?

Ik ben dus Ralf Fleuren, 38 jaar (bijna 39) en woon met mijn jonge gezin (Simon van bijna 4, Johanna van 1,5) en vrouw Annelous in Brandevoort. Ik woon sinds 2007 in de wijk en ben in 2013 met Annelous getrouwd. In mijn dagelijks leven ben ik zelfstandig marketingadviseur- en trainer en heb ik een kantoor in Eindhoven op Strijp-S. Ik zet mezelf in mijn vrije tijd graag in als vrijwilliger voor diverse dingen. Vaak dingen die ik belangrijk vind om aan bij te dragen óf waar ik veel van kan leren of mensen kan ontmoeten. 

Toen onze zoon geboren werd, ontdekten we als jong gezin dat we echt een kinderboerderij missen in Brandevoort. Na een oproepje op Facebook bleken we niet de enige te zijn en mijn vrouw Annelous ging toen in het bestuur van Stichting Stadslandbouw Brandevoort om samen met hen te gaan werken aan zo’n soort kinderboerderij. De stichting was succesvol initiatiefnemer van de Buurttuin in Brandevoort en stelde voor om samen voor een Stadsboerderij te gaan. Méér dan alleen een kinderboerderij! Dat sprak ons wel aan. Ik hielp Annelous vooral achter de schermen met marketingdingen (behoefteonderzoek in 2019 bijvoorbeeld) en schreef af en toe mee aan documenten en presentaties.

Inmiddels zit ik zelf ook in het bestuur als penningmeester en mag ik samen met een groep wijkbewoners aan een businessplan werken voor de Stadsboerderij.

Een businessplan, waarvoor is dat nodig?

Als snel in het hele proces werd duidelijk dat de nieuwe, slimme wijk genaamd Brainport Smart District (BSD), de enige plek is in Brandevoort waar zo’n boerderij gerealiseerd zou kunnen worden. Daar is nog ruimte en daar is ook behoefte aan een dergelijk initiatief. Veel van de uitgangspunten van BSD passen heel goed bij ons plan en dus is dat een logische plek. BSD werkt met een aantal fasen waar je als initiatiefnemer doorheen moet voordat je een plan zomaar kunt realiseren. De eerste fase, genaamd ‘intentieovereenkomst’, betekende dat we een concept moesten indienen en pitchen om aan te tonen dat ons idee voldoende bij BSD past. Die fase zijn we succesvol doorgekomen in maart/april 2020. Dat betekent ook dat we dus inmiddels wel zeker 2 jaar bezig zijn geweest om slechts één stapje verder te komen. Stel je voor, hoe lang het nog duurt voordat we samen een kop koffie zitten te drinken bij de geitjes in de Stadsboerderij! :-). 

Stel je voor, hoe lang het nog duurt voordat we samen een kop koffie zitten te drinken bij de geitjes in de Stadsboerderij! :-). 

De volgende fase, daar hebben we dus het businessplan voor nodig, is de fase waarin de we haalbaarheid gaan aantonen aan BSD. Maar ook aan onszelf. Het is de fase waarin we de ideeën concreet gaan maken in een uitvoerbaar plan. Financieel, organisatorisch, technisch, juridisch. Als we die fase doorkomen dan gaan we een ‘samenwerkingsovereenkomst’ aan. Daarna pas komt de fase om tot de daadwerkelijke realisatie te komen.

Hoe gaan jullie dat maken, dat businessplan?

We hebben een werkgroep gevormd van wijkbewoners die specifieke kennis en kunde hebben om zo’n plan met elkaar te schrijven. We hebben adviseurs gevonden die, op vrijwillige basis, ons willen helpen bij het beantwoorden van specifieke vragen en uiteraard meelezen met ons plan. We gaan experts verzamelen op specifieke onderwerpen, zodat we een écht innovatief concept gaan neerzetten en niet ‘wéér een kinderboerderij of tuin’. Dat is wat BSD van ons vraagt maar ook wat we zelf willen; iets duurzaams en innovatiefs neerzetten met waarde voor de wijk en Helmond voor de toekomst. We gaan éérst veel ideeën ophalen en inspiratie opdoen. Daarna gaan we toewerken naar een conceptplan. Daarna gaan we het definitief schrijven. En dat allemaal met iedereen die betrokken wil zijn en in goede samenwerking met al betrokken partijen.

De eerste mijlpaal komt eraan: een brainstormsessie op 25 augustus in ’t Brandpunt in Brandevoort. We gaan dan iedereen bijpraten over waar we staan en ideeën en wensen ophalen. Iedereen is welkom!

Waar moet de Stadsboerderij komen?

We zouden de Stadsboerderij heel graag realiseren in een bestaande boerderij uit 1870 op adres Diepenbroek 8, achter het station Brandevoort tussen de bossages. Een grote boerderij met rieten kap, met een mooi stuk grond eromheen. De boerderij is in bezit van de Gemeente Helmond, maar wij zouden hem graag behouden en verbouwen tot Stadsboerderij Brandevoort, zodat de hele wijk er voor de toekomst plezier van kan hebben. Het zou eeuwig zonde zijn om zo’n mooie boerderij te slopen, toch?

Het zou eeuwig zonde zijn om zo’n mooie boerderij te slopen, toch?

Waar ben je trots op?

Eigenlijk op twee dingen.
Ten eerste dat er een mooie groep wijkbewoners is die wil meehelpen om het businessplan te maken. Behalve de ’schrijfgroep’ hebben zich flink wat mensen aangemeld om in de zeg maar ‘meedenkgroep’ plaats te nemen.

Ten tweede op de Buurttuin. De Coronatijd viel precies in de tijd waarin er veel werk verzet moet worden in de Buurttuin zodat het later in het jaar een prachtige tuin is. Snoeien, planten, zaaien. In het begin mocht er niemand bij elkaar komen en later was het ook lastig om met voldoende mensen aan het werk te gaan, om begrijpelijke redenen. Inmiddels zijn de groepen weer flink actief en heeft de werkgroep samen met alle vrijwilligers weer iets moois van de tuin gemaakt. Ik volg de groep en zie dat er met veel plezier wordt gewerkt in de tuin, met veel mooie momenten én foto’s tot gevolg. Dan ben ik erg trots dat de groep onder moeilijke omstandigheden toch zoiets moois heeft weten te bereiken.

Wanneer denk je dat de Stadsboerderij er is?

Dat vind ik heel moeilijk in te schatten. Omdat de boerderij er al staat zou je denken dat het snel geregeld moet kunnen zijn. Toch moeten er nog heel wat stappen gezet worden. Ik denk dat het zeker nog een paar jaar duurt (helaas).

Wil je reageren op deze blog?
Mail Ralf dan op info@stadslandbouwbrandevoort.nl of bel/app Ralf op 06-34417041